Olivier Construct: beton, wegenis- en stortklaar beton & betoncentrale in Izegem, Roeselare en West-Vlaanderen

Betoncentrale in Izegem, West-Vlaanderen

Het verhaal van Olivier Construct nv begint in 1970 wanneer Willy Olivier de pvba Grondwerken Olivier opricht. Hiermee zet hij de traditie van de familie Olivier verder. Zijn vader, Gerard Olivier, was de grondlegger van de gelijknamige firma Gerard Olivier-Decruy uit Rumbeke. De voorkeur voor de bouw had Gerard meegekregen van zijn vader die een bouwfirma leidde waarin ook de zonen hun brood verdienden. Gerard hield zich "op de koer" met bouwmaterialen bezig en richtte vervolgens zijn eigen firma op. De zaak breidde uit en zijn kinderen kozen elk hun eigen weg. Zo ontstonden drie firma's. Willy richtte de vermelde pvba Grondwerken Olivier op, Eric koos voor Stortbeton Olivier en Odette leidde de Bouwmaterialen Olivier. Ondernemen in de bouwsector zit in de genen van de familie Olivier ingeplant.

Grondwerken en wegenbouw

Zes jaar later sticht Willy Olivier een tweede firma pvba Wegenbouw Olivier. Beide bedrijven verhuizen in twee fases nl. in 1978 en 1981, naar de nieuwe gebouwen aan de Lodewijk de Raetlaan 24 te Izegem. Deze ruime locatie ligt in de industriezone Mandeldal die aansluit bij de kanaalzone Roeselare-Izegem en de A17, de huidige E403.

1986: Olivier Construct nv en Olna Transport nv

De twee bedrijven, die buren zijn, fusioneren in 1986 tot Olivier Construct nv. Hiermee toont Willy Olivier aan dat hij zijn activiteiten verruimt naar algemene burgerlijke bouwwerken en infrastructuurwerken waarbij op dat moment de grond- en wegenbouwwerken zijn belangrijkste troeven zijn.
1986 is ook nog om een andere reden een scharniermoment. In datzelfde jaar brengt Willy Olivier de afdeling vervoer in de nieuwe nv Olna Transport onder. Die vennootschap vervoert bulkgoederen en stortklaar beton en verricht ook transport voor derden. In 2007 krijgt Olna een uitvalbasis in de transportzone van de haven van Zeebrugge.

De betoncentrale

Kort daarop installeert Olivier Construct zijn eigen betoncentrale bedoeld om droge beton te maken. In 1997 wordt een nieuwe betoncentrale voor stortbeton in gebruik genomen. De centrale bedient voornamelijk eigen werven maar levert ook aan derden.
In 2007 wordt in een mobiele breek- en zeefinstallatie met Copro-keuring geïnvesteerd. De besturing van de betoncentrale wordt gemoderniseerd terwijl het gebruik van gerecycleerde bouwstoffen voor het bedrijf een belangrijke toegevoegde waarde betekent. De centrale wordt al sedert geruime tijd door onze centralist Luc Verfaillie bestuurd.

Een nieuw bestuursteam
In de jaren 2000 groeit de firma verder door. Trends magazine roept in 2005 in zijn special Top Bouw het bedrijf tot nummer 1 uit voor productiviteit en rentabiliteit van de provincie West-Vlaanderen.
In 2006 verkrijgt Olivier Construct nv volgende erkenningen en klassen onder nr. 11.840 (verhoging van klasse 6 naar klasse 7):
- Klasse 1: categorieën C-F-V, ondercat. C2-C3-D4-D5-D8-D10-D11-D12-D14-D16-D17-D18-D20-D21-D22-E2-F1-F2-G2-G3-L2-P1
- Klasse 2: categorie H - ondercat. G5
- Klasse 4: ondercat. G5 - D29
- Klasse 6: categorie E - G - ondercat. E1
- Klasse 7: categorie C - D - ondercat. C1 - D1

In 2005 komt zoon Yves Olivier als bestuurder in het bedrijf en twee jaar later neemt hij de fakkel van zijn vader over als gedelegeerd bestuurder. De pas aangeworven ir. Ruben Cremmery wordt Technisch directeur en bestuurder. In enkele jaren tijd is het organigram van de firma met nieuwe, jonge namen ingevuld. Zij kunnen rekenen op de kennis en know how van goed opgeleid en gemotiveerd personeel en op de ervaring van Willy Olivier als voorzitter van de Raad van Bestuur.

Nieuwe locatie op het kruispunt van Europa

Het staat nu reeds vast dat 2009 een historisch jaar wordt. De firma neemt de nieuwe loods van 1000m2 in gebruik en start met de infrastructuurwerken voor het nieuwe bedrijventerrein Haven Zuid aan het kanaal Roeselare-Leie. Op een terrein van 8 ha die deel uitmaken van deze nieuwe industriezone is Olivier Construct van plan om zijn waaier activiteiten uit te breiden en een nieuw burelencomplex te bouwen. Men zal ook optimaal gebruik kunnen maken van de geplande kade voor aan- en afvoer van bouwmaterialen en de onmiddellijke aansluiting met de E403 die naast het bedrijventerrein loopt. Ecologie en economie gaan hier hand in hand. Met deze inplanting zal Olivier Construct op het kruispunt van de industriële assen Zeebrugge-Doornik en Gent-Rijsel liggen. Deze twee assen dwarsen diagonaal de Eurometropool Lille-Kortrijk-Doornik, een grensoverschrijdend samenwerkingsproject dat zijn gelijke in Europa niet heeft.

© Olivier Construct nv | Lodewijk de Raetlaan 24 | B 8870 Izegem | T+32(0)51333030 | F+32(0)51333040 | info@olivierconstruct.be
Erkenning nr. 11840 / klasse 7: Cat. C - D - E - C1 - D1 & E1 / klasse 6: Cat. G / klasse 4: Cat. C5 - D29
www.maister.be
VCA - Certified Quality System